Olfs bilar och spel

Gasen i botten för den motorintresserade

Historia

Motorsport har funnits nästan lika länge som det har funnits motorfordon. Denna artikeln kommer att handla om motorsportens historia. Vad som anses vara det första arrangerade motorsportloppet var ett lopp som arrangerades av den franska tidningen Le Petit Journal. Loppet gick från Paris till Rouen och hela 69 bilar startade i kvaltävlingen som var 50 km lång och 25 bilar startade i finalen som var 127 km lång. Bilarna kvalitet bestod av allt från fabrikstillverkade bilar till egentillverkade bilar av amatörer. Den första bilen skrev historia när den gick i mål efter 6 timmar och 48 minuter med en snitthastighet på 19 km i timmen.

I början av motorsportens historia hände det mesta av utvecklingen i Frankrike. Här fanns ett centrum för biltillverkning och det var här man började att arrangera internationella tävlingar. Dessa tävlingar gick oftast från eller till Paris. Men år 1903 blev det stopp för de mycket populära rallytävlingarna när Marcel Renault omkom i en olycka under en tävling som gick mellan Paris och Madrid. 1907 anordnades en tävling där man skulle köra från Peking till Paris. Loppet var 15000 km långt och sträckte sig över den mest svårkörda terrängen på jorden. Fem bilar deltog i tävlingen och vinnare blev Prince Scipione Borghese från Italien.

Historia om de första racingbanonorna

Inom motorsportens historia var Milwaukee Mile den andra racingbanan som kom att byggas och tävlingar har hållits på banan sedan 1903. Den byggdes från början för att tävla med hästar men byggdes senare om till en oval racingbana för att tävla med fordon på. Knoxville Raceway är en av de äldsta och mest prestigefyllda racingbanorna i USA. Den byggdes i slutet av 1800-talet och precis som Milwaukee Mile byggdes banan först för att tävla med hästar. Under 1930-talet övergick man från att tävla med dyra bilar som kördes på vanliga vägar till att bygga specifika tävlingsbilar med upp till 603 hästkrafter.

Historia om den första vinnaren inom motorsporten