Olfs bilar och spel

Gasen i botten för den motorintresserade

Internationell bilsport

Det finns många typer av internationell bilsport i världen. Det. finns bland annat tävlingar i formula, touring, rally och kart. I denna artikel kan du läsa om de olika typer som finns. Om vi börjar med formel 1, som är en klassisk internationell bilsport, så har man tävlat i formel 1 sedan 1946. Det som räknas som formula-tävling är när bilen har öppna hjul och bara en sittplats. Sedan har vi touring-tävlingar som innebär att man tävlar med bilar som liknar de bilar som massproduceras av bilföretagen. Dessa bilar moduleras dock kraftigt. Denna typ av bilsport är populär i t.ex. Sverige, Norge, Storbritannien och Tyskland.

Sports car är en annan internationell bilsport. Här tävlar man i sportbilar som har två säten och täckta hjul. De finns två typer av tävlingar dels prototyptävlingar med bilar som endast är byggda för tävlingarna och dels Grand Touring där man tävlar i samma typ av bilar som de som körs på vanliga vägar. Det har blivit stor prestige för de stora märkena att tävla i dessa typer av tävlingar. Stock Car är en annan bilsport. Den är populärast i USA och Kanada. Här tävlar man i ovala banor. Till sin början var tanken med Stock Car att det bara skulle användas bilar som kom direkt från fabriken.

Internationell bilsport som Drag Racing

Drag Racing är ytterligare en internationell bilsport. Här tävlas det normalt på en raksträcka på 400 meter och körs två bilar parallellt åt gången. Biltyperna sträcker sig från specialgjorda dragster till vanliga bilar som kommer direkt från fabriken. De bilar som används till vanlig vägkörning klarar av att köra sträckan på 12-16 sekunder medan de starkaste dragsterbilarna klarar av samma sak på 4,5 sekunder eller mindre. Rally är också en populär bilsport, där man kör på speciella vägar från punkt till punkt och inte på racingbanor som i formel 1. Här har föraren en kartläsare bredvid sig för att kunna hitta.

Internationell bilsport med formel 1 i spetsen