Olfs bilar och spel

Gasen i botten för den motorintresserade

Volvo Original Cup

Volvo Original Cup är en biltävling för vanliga gatregistrerade Volvobilar. De olika bilar som man kan tävla med är Volvo 240, Volvo 740 och Volvo 940. Volvo Original Cup tävlas i olika grenar som rally, racing på is och i backe. Tanken med tävlingen är att även nybörjare ska kunna prova på och köra VOC utan en alltför stor kostnad. Från starten i början av åttiotalet hette motortävlingen Volvo Turbo Cup, men sedan slutet av åttiotalet har racingtävlingen haft sitt nuvarande namn. Tävlingen har sedan dess blivit en fast punkt i svensk motorsport och är en tävling att räkna med.

Volvo Original Cup är upplagt på ett sätt som gör att nya modernare bilar skall kunna tävla på samma villkor som de äldre bilarna, genom ett balanserat regelverk. Detta påverkar livslängden för chassin som i normal motorsport brukar klara en till två säsonger medan i Volvos tävling brukar klara fyra till fem år. Tävlingen har även varit en god plantskola för många racerförare. Jimmy Joge började exempelvis sin karriär med att tävla med Volvobilar. Han har sedan övergått till rally där han varit riktigt framgångsrik och vunnit Svenska mästerskapen i rally hela fyra gånger. Andra kända förare som också börjat med Volvo är Daniel Carlsson och Patrik Flodin.

Volvo Original Cup en motorsport för rimliga pengar

Tanken med Volvo Original Cup är att det inte skall vara för dyrt att delta i tävlingen och därför har man enligt regelverket bestämt att bilarna inte får vara trimmade. Detta ger nämligen låga reparations- och driftskostnader. Det innebär även att bilarna kan användas privat efter tävlingen om föraren innehar en tävlingslicens. Den vanligaste tävlingsbilen är en Volvo 240 med en M-45 låda och B23-E motor. 2013 bytte tävlingen namn till VOC Mekonomen Rally. Tävlingen är till för amatörer med det finns inget som hindrar dig från att lägga ner tid och pengar på att färdigställa bilarna för att de ska bli så snabba som möjligt.

Volvo Original Cup en tävling med bara Volvobilar